вівторок, 14 грудня 2010 р.

«Фактор доброти» - Благодійна акція Рогатинської центральної районної бібліотеки

З 24 листопада по 30 грудня 2010 року в Рогатинському районі проходить благодійна акція «Фактор доброти», ініційована Рогатинською центральною районною бібліотекою з метою збору коштів на придбання ліків (8-го фактора згортання крові) для 3-річного Андрійка Малиновського зі с. Добринів, у якого важка форма гемофілії А.

Гемофілія – це невиліковне спадкове захворювання, яке характеризується порушенням функції згортання крові, тому при незначних травмах або навіть внаслідок м'язевого напруження, може виникнути сильна тривала кровотеча. Вилікувати гемофілію неможливо, проте вживання ліків на ранній стадії захворювання та з метою профілактики може значно знизити втрату працездатності та суттєво підвищити якість життя хворого.

В Україні офіційно діє державна програма для допомоги хворим на гемофілію, проте на практиці ситуація із забезпеченням препаратами, що необхідні для лікування гемофілії є критичною. Так, за повідомленням офіційних джерел, в Івано-Франківській області протягом 2009-2010 років виконавча влада не розробила спеціалізованої програми для допомоги хворим на гемофілію і не передбачила жодних коштів на фінансову підтримку для їх лікування.

Дуже невтішною є ситуація із підтримкою гемофіліків і в Рогатинському районі. Єдиний на Рогатинщині хворий на гемофілію хлопчик отримує необхідні йому ліки нерегулярно, та й то переважно завдяки коштам, які поступають від окремих спонсорів-благодійників. Внаслідок цього стан здоров’я хлопчика є вкрай незадовільним.

Ігор Кліщ: зав. відділом районної бібліотеки, керівник акції «Фактор доброти»:

Ми погоджуємось, що благодійницька діяльність для бібліотек не властива, але батько хворого на гемофілію Андрійка є користувачем нашої бібліотеки. Дізнавшись про його проблему та бачачи його відчай, ми вирішили, що наша допомога не буде зайвою.
Ми свідомі того, що зібрані в рамках благодійної акції кошти не зможуть вирішити проблему Андрійка остаточно, але ми в силі зробити так, щоб, принаймні, різдвяні свята хлопчик зустрів без болю та страждань.

Крім цього, ми сподіваємось, що проведення акції дозволить підняти тему незадовільного забезпечення 8-им фактором згортання крові на рівень громадського обговорення, зокрема під час вирішення питання фінансування медичної галузі в рамках затвердження районного бюджету на 2011 рік.

На сьогодні організаторам акції «Фактор доброти» вдалося об’єднати навколо себе чимало однодумців. До акції вже долучилося 35 організацій міста Рогатина та району (школи, церковні громади, заклади культури й торгівлі, органи місцевої влади та місцевого самоврядування). Крім цього, у крамницях Рогатина та інших населених пунктів району розміщено так звані «банки доброти», де кожен бажаючий може залишити свою пожертву.

Станом на 11 грудня вдалося зібрали майже 4 тисячі гривень, що дозволить придбати 2 ампули високоякісного фактора згортання крові. Це дуже мало. Тому організатори акції закликають усіх долучитися до акції, адже фактор доброти є в кожного з нас.
Інформація про хід акції доступна на веб –сайті бібліотеки www.rolib.if.ua
та на блозі акції http://faktor-d.blogspot.com/.

Немає коментарів:

Дописати коментар