середа, 1 грудня 2010 р.

Р Е З О Л Ю Ц І Я Першого Всеукраїнського Конгресу організацій пацієнтів «ЄДНАННЯ»

14-15 жовтня 2010 р. у м. Києві відбувся Перший Всеукраїнський Конгрес організацій пацієнтів «Єднання», організатором якого виступила ВГО «Спілка громадських організацій «Всеукраїнська Асоціація захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації» за сприяння ВГО «Українська медико-правова асоціація», ГО «Ініціативи у громадській охороні здоров’я», БО «Інформаційний центр з біоетики».

У роботі Конгресу взяли участь понад сто учасників з різних регіонів України, серед яких були дев'яносто сім представників сорока п’яти громадських організацій пацієнтів. У конгресі також взяли участь високі посадові особи Адміністрації Президента України (перший заступник глави Адміністрації Президента Акімова І.М.), Міністерства охорони здоров’я (заступник міністра охорони здоров'я Лисак В.П.), представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (Іванцова Н.І.), представники медичної та медико-правової громадськості. На конгресі виступили фахівці із зарубіжних країн (Польщі, Ізраїлю, Португалії).

14 жовтня 2010 р. в межах конгресу за наукової підтримки Інституту медичного і фармацевтичного права та біоетики були проведені круглі столи «Захист прав пацієнта: інституційно-правові аспекти», «Боротьба з хронічними захворюваннями: правові та економічні аспекти», «Проблеми трансплантології: етичний та правовий вимір», «Ревматоїдний артрит : проблеми й шляхи їх вирішень».

15 жовтня 2010 р. в Українському Домі відбулися пленарні засідання.

Враховуючи необхідність дотримання визнаних в Європі прав пацієнтів, які ґрунтуються на основних правах людини,
беручи до уваги євроінтеграційні прагнення України,
маючи переконання, що системні недоліки в охороні здоров’я та фінансові труднощі не можуть бути перешкодою для реалізації прав пацієнтів,
усвідомлюючи важливість залучення пацієнтів до процесу реформування вітчизняної системи охорони здоров’я,
спираючись на норми чинного законодавства України, що встановлюють права людини у галузі охорони здоров’я, до яких належать права пацієнтів,
учасники Конгресу вирішили:

Прийняти Хартію прав пацієнтів України (Хартія прав пацієнтів додається).

Запропонувати Міністерству охорони здоров’я України підписати Меморандум
про порозуміння з організаціями пацієнтів, спрямований на підвищення поінформованості населення про права пацієнтів в Україні та покращення їх захисту, (проект Меморандуму про порозуміння додається).

Схвалити та підтримати Концепцію удосконалення законодавчого захисту прав
пацієнтів, оприлюднену в проекті розпорядження Кабінету Міністрів України і представлену на Конгресі (проект Концепції додається).

Розвивати громадський рух пацієнтів, вимагаючи на всіх рівнях залучення
громадськості до оцінки якості надання медичної та фармацевтичної допомоги. Домагатися недопущення моментів, коли соціальні проблеми відтісняють основні принципи та права людини у медичній практиці.

Звернутись до Кабінету Міністрів України та Комітету Верховної Ради України з
питань охорони здоров’я щодо необхідності:
розробки актуальних державних цільових медично-соціальних програм (з рідкісних
захворювань, лікування хворих на ревматоїдний артрит, гемофілію, розсіяний склероз, бронхіальну астму і т.д.),
внесення змін до законодавчих та нормативних актів, що стосуються трансплантації
органів,
проведення ревізії і вирішення питання фінансування існуючих державних цільових
медично-соціальних програм («Національна програма боротьби із захворюванням на туберкульоз», «Державна цільова програма «Цукровий діабет», «Загальнодержавна програма боротьби з онкологічними захворюваннями», «Міжгалузева комплексна програма «Здоров'я нації»), враховуючи недофінансування програм у 2009-2010 роках.
Пропонуємо залучати до роботи пацієнтські організації, що мають відповідний досвід.

Спільно з профільним Комітетом Верховної Ради розробити стратегію розвитку
взаємодії державних структур та об'єднань пацієнтів у розробці та затвердженні державної програми профілактики хронічних захворювань, яка буде спрямована на оздоровлення нації включаючи проведення медико-соціальних кампаній спрямованих на боротьбу з хронічними захворюваннями та підвищення поінформованості пересічного населення про здоровий спосіб життя, безкорисне донорство крові, донорство органів, клінічні випробування і т.i.

Звернути увагу Міністерства охорони здоров'я України на необхідність реформування
санітарної служби України, бо недотримання медичних вимог безпеки щодо середовища життєдіяльності створює загрозу здоров'ю і життю людини та майбутніх поколінь, а також загрозу виникненню і розповсюдженню інфекційних хвороб та масових інфекційних захворювань.

Організувати проведення (по можливості) в усіх областях України конгресів (з'їздів)
конференцій, круглих столів громадських організацій пацієнтів з метою розвитку інтегрованої мережі взаємодіючих організацій пацієнтів як в регіонах, так і на загальнодержавному рівні.

Голова Оргкомітету Першого Всеукраїнського Конгресу організацій пацієнтів,
Голова правління Спілки громадських організацій
«Всеукраїнська Асоціація захисту прав пацієнтів
«Здоров'я нації» Очеретенко В.Д.

ПОДЯКА
Шановні колеги!

Спілка захисту прав пацієнтів «Здоров'я нації»* висловлює Вам щиру подяку за Вашу активну участь в проведенні Першого Всеукраїнського Конгресу організацій пацієнтів «Єднання». Ми разом, зібравшись 15 жовтня, зробили тільки перший, але дуже великий крок на такому довгому та складному шляху до тріумфу правової справедливості для пацієнтів всієї України. Кожне слово, кожна пропозиція, кожний заклик, що прозвучали в залі «Українського дому» вселяють надію у серця тих наших співвітчизників, чиє життя сповнене боротьбою за власне право на здоров'я. Наш спільний конгрес – це символ «Єднання». Єднання всіх небайдужих до справи захисту головної цінності сучасності – повноцінного життя людини.
Ваша участь та допомога стає запорукою успіху в нашій спільній справі захисту прав пацієнтів України. Ми сподіваємось на подальшу співпрацю та взаємодопомогу. Тільки наше «Єднання» зусиль, сподівань та діяльності зробить життя кращим.

З повагою, Валентина Очеретенко,
голова Оргкомітету ПершогоВсеукраїнському Конгресу пацієнтів,
голова Спілки захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації»

_______________
*Спілка громадських організацій «Всеукраїнська асоціація захисту прав пацієнтів «Здоров’я нації» (зареєстрована Міністерством Юстиції України у 2006 році) об'єднує 15 громадських організацій пацієнтів всеукраїнського рівня, які разом мають близько 200 регіональних осередків. До складу Спілки входить інститут Соціально-економічних проблем хронічних захворювань Наша діяльність спрямована перш за все на боротьбу з такими хронічними захворюваннями як цукровий діабет, туберкульоз, розсіяний склероз, гемофілія, онкологічні захворювання, астма, ревматоїдний артрит та рідкісні захворювання.


P.S. У роботі Конгресу приймали участь і представники ВТГ - Олександр Шміло (Київ), Олена Сафронова (Бровари), Павло Тулубинський (Луганськ), Валентин Українець (Житомир).

Немає коментарів:

Дописати коментар