неділя, 24 грудня 2006 р.

Оприлюднений попередній документ про оцінку ризику переносу збудника захворювання Крейтцфельдта-Якоба (vCJD) через продукти переробки плазми

Адміністрація з харчових продуктів та ліків (FDA) США оприлюднила попередній документ про оцінку ризику переносу збудника захворювання Крейтцфельдта-Якоба. (vCJD) через продукти переробки плазми. Результати досліджень свідчать, що ризик переносу vCJD через ліцензовану в США плазму дуже низький, але не дорівнює нулю. При цьому відзначено, що критерії відбору донорів, а також сам технологічний процес виготовлення фактора VIII з плазми значно знижують ризик такого переносу.

Збудник хвороби Крейтцфельдта-Якоба викликає нейродегенеративне захворювання – губчасту енцефалопатію. Відомі випадки переносу захворювання через трансфузію крові, але ніколи – через препарати плазми.

Адміністрація FDA звернулася за порадою до експертів, в тому числі з питань гемофілії, яким чином найкраще оповістити громадськість про цей ризик.

Президент Всесвітньої федерації гемофілії (ВФГ) Марк Скіннер у листі до FDA зауважив, що найповніші пояснення дуже важливі, однак можуть спричинити відмову пацієнтів від лікування препаратами плазми. Залишається актуальним положення про те, що необхідно зберігати баланс між введенням необхідних препаратів та мінімізацією ризиків. Перед запровадженням препаратів зсідання крові середній вік гемофіліків був менший 30 років. Причиною смертності були переважно внутрішньочерепні та інші крововиливи. У пацієнтів з важкою формою гемофілії, не інфікованих вірусами, смертність все ще залишається на 40% вище, ніж середні показники. Недавні дослідження [1] показують, що причиною 27% смертей у пацієнтів, не заражених вірусами СНІД та гепатиту залишаються крововиливи. Таким чином, кровотечі залишаються найбільшим ризиком для людей з гемофілією, і це необхідно враховувати при будь-яких рекомендаціях щодо їх лікування.

[1] http://www.wfh.org/2/9/9_1_PublicationsResources.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар